צילום: ספיר תורג'מן
היום, 20 בנובמבר, מציינת הקהילה הטרנסית ברחבי העולם את יום הזכרון הטרנסג'נדרי, המוקדש לזכר קורבנות הטרנספוביה.
מדי שנה נרצחים.ות ומתאבדים.ות ברחבי העולם בני-אדם על רקע היותם.ן חלק מהקשת הטרנסג'נדרית. רבים.ות סובלים.ות מאלימות פיזית וכן מהתנכרות מצד בני משפחה, מקשיים במציאת עבודה ופרנסה, מיחס משפיל במשרדי ממשלה ומוסדות רפואיים, ומהצגה בצורה מבזה ומסולפת בתקשורת.
בכל שנה יוצא דו"ח שנתי האוסף מידע על מספר רציחות של א.נשים מהקשת הטרנסג'נדרית. מאוקטובר 2017 ועד לספטמבר 2018 דווחו 369 מקרי רצח של א.נשים טרנסג'נדרים.ות ברחבי העולם. בסך הכל מספר מצטבר של 2982 דיווחים על מקרי רצח משנת 2008 ועד היום. חשוב לציין כי דו"ח זה מכיל נתונים חלקיים מכיוון שהוא מסתמך על מקרים מדווחים בלבד, בנוסף למספר מקרי אובדנות שאינו ידוע.
ארועי הזכרון בארץ מוקדשים ליצירת זיכרון קהילתי – להיזכר במי שהיה.תה ביסודות הקהילה הטרנסג'נדרית בארץ, את מי שנהרגה, התאבד.ה, או לא איתנו מסיבות בריאותיות או אחרות. ביום הזה חשוב לנו להתאחד עם מי שלא איתנו ולהעניק להם.ן כבוד אחרון.
השנה נוספו 4 שמות לקיר הזיכרון של הקהילה הטרנסג'נדרית: ורד פיירברגר, איזדורה יהושוע, נדיה אברהים וסוניה שוסטר.
ממצב של ניכור למצב של ערבות הדדית
פרויקט TransArt, המייצר חומרים ייחודיים העוסקים בהסברה ונראות דרך אומנות ועורך תערוכות של א.נשים מהקשת הטרנסג'נדרית, בחר להציג בקמפיין ההסברתי שלו ליום הזכרון הטרנסג'נדרי את המשתתפים.ות והמנחים.ות של הקבוצות השונות של הורד הירוק, התארגנות קהילתית שצמחה מתוך עשייה של פעילים.ות מהקהילה הטרנסג'נדרית.
צילומים: אלונה שרף, ספיר תורג'מן, ג'וני אילתי | עיצוב: חן שועלי
"בחרנו השנה את הקמפיין יסודות על מנת להציג את החשיבות של אחדות ורשת חברתית בשביל ליצור קהילה בריאה וחזקה", מסביר ניקי סבר, ממקימי הורד הירוק, "אלונה שטרן ואני מנחים קבוצות חברתיות עבור הקהילה הטרנסג'נדרית על מנת לתת מענה חברתי. בחרנו לצלם חברים מהקבוצות שלנו בירושלים, באר שבע, תל אביב, חיפה".
הקמפיין, בעיצובה של חן שועלי, מורכב מתמונות פורטרט בשחור לבן, שצולמו על יד הצלמים אלונה שרף, ספיר תורג'מן, ג'וני אילתי.
"כל משתתף.ת צולם בנפרד לתמונת פורטרט ואז נעשו חיבורים בעריכה. צעד זה נעשה על מנת להציג תמונה בה אין קשר עין או קירבה כלשהי בין המצולמים.ות חלקם.ן אף לא מכירים.ות ונמצאים באותה תמונה, זאת כדי לדמות מצב של ניכור וקור בו כל אחד.ת חיי את חיים שלו.ה. כלומר המצב בו רובנו נמצאים ביום יום שלנו. התמונה האחרונה והצבעונית מייצגת את החיבור שאנחנו רוצים.ות ליצור בחזון שלנו של ערבות הדדית וקשרים חברתיים".
הורד הירוק מאחד יוזמות ופעילויות ותיקות כמו הבלוק הטרנסג'נדרי הירוק, העוסק בהסברה והגדלת הנראות הטרנסג'נדרית במצעדים ואירועי גאווה, קבוצות חברתיות לא.נשים מהקשת הטרנסג'נדרית ופרויקט TransArt, לצד יוזמות חדשות לפיתוח וקידום הקהילה הטרנסג'נדרית ובניית רשת תמיכה חברתית. השם ורד ירוק ניתן לזכרה של ורד פיירברגר, שהתאבדה לפני פחות משנה.
"אנו מאמינים שקשרים חבריים הם היסודות של שינוי חברתי, לכן אנו פועלים מעל עשור על מנת ליצור קשרים חברתיים בין א.נשים בקהילה על ידי מתן מענה חברתי למי שצריך.ה כמו: קבוצות חברתיות, ציון אירועים משותפים, יצירת פיקניקים ובילויים משותפים ועוד".
ארועי יום הזכרון הטרנסג'נדרי בישראל
יום הזיכרון צוין לראשונה בסן פרנסיסקו בשנת 1999, וכיום מצוין במעל 20 מדינות שונות, בהן גם ישראל, שמציינת את היום מאז שנת 2002. השנה יתקיימו ארועי זכרון מהצפון עד הדרום:
שלישי 20 בנובמבר:
קריית שמונה, אנשו פאב
19:30 יום הזכרון הטרנסג'נדרי
חיפה, בית הקהילות
19:30 "אנחנו=א.נשים טרנסג'נדרים" – טקס מעצים למען הקהילה הטרנסג'נדרית
תל אביב, המרכז הגאה
18:00 טקס יום הזכרון הטרנסי השנתי, המרכז הגאה, גן מאיר
20:00 צעדת לפידים למשרד הבריאות, ת"א
ראשון לציון, היכל התרבות
19:30 תערוכת TRANS ART
20:30 ההצגה לזאת יקרא אשה
21:45 שיחה עם אפרת טילמה כוכבת ההצגה
ראשון 25 בנובמבר:
באר שבע, הבית הגאה
19:30 טקס יום הזכרון הטרנסג'נדרי
שני 26 בנובמבר:
ירושלים, הבית הפתוח
19:30 טקס יום הזכרון הטרנסג'נדרי
רביעי 28 בנובמבר:
תל אביב, סינמטק
21:00 הסרט התיעודי אובסקורו בארוקו
3 תגובות
היי. מי מקיימי ארגון "ורד ירוק"
אני, אלונה שטרן ועוד חברים.ות . עד היום הינו תחת כותרות הבלוק הטרנסג'נדרי הירוק, וטרנס ארט כרגע בונים איזשהו גוף מסודר.
זה מה שקורה כאשר לא ישנים מספיק