כיצד בחירת נושא הנשים לארועי הגאווה השפיעה על היצירה והצריכה של תרבות על ועבור נשים? שלוש יוצרות גאות בשיחה על הקשר בין יצירה לשוויון
אירועי הגאווה הסתיימו אבל הנוכחות הנשית ממשיכה להכתיב את הטון.
גם במרכז הגאה, שהצליח להתחבר בצורה יוצאת דופן אל הנושא הנבחר והציג במהלך חודש הגאווה מגוון אירועים חסר תקדים שיזמו, ארגנו וביצעו נשים, נמשכת המגמה, עם תכנית קיץ הכוללת רוב של הפקות פרי יצירתן של יוצרות נשים.
"בחירת נושא הנשים כנושא מוביל לאירועי הגאווה הדליק אותנו ונתן לנו את הדרייב ליצור משהו על ועבור נשים גאות שלא נכתב עדיין", מסבירות איילת רובינסון ואבישג פישמן, היוצרות והכותבות של המופע הסאטירי 'פותחות את הנרתיק', "זה גם נתן לנו את הבמה המתאימה להעלות לראשונה מופע כזה ששובר את כל המוסכמות של איך לגעת בנושא נשים גאות, ואיך לגעת בנשים גאות. דבר שני, עצם זה שנושא הנשים נבחר רק חידד את כמה המקום של הנשים בקהילה עדיין נחשב אזוטרי וצדדי ולכן המופע שלנו אנחנו שוברות גם טבואים בתוך הקהילה. לדעתנו מגיע לנו יותר משבוע אחד בשנה. לפחות יום בשבוע. פלוס כל סופ"ש שני".
"נושא הנשיות, מעמדה החברתי והפוליטי ונושא המגדר והיחס החברתי לגוף מעסיק אותי חיים שלמים" מוסיפה מיקי יונס, יוצרת "טרקטור טוב חורש גם בבוץ", "נקודת הרתיחה והצורך לדבר על כך ולתת לדבר ביטוי בימתי קרו במקביל לשבוע הגאווה ולסימן הנשים, החיבור בין שני הדברים היה מקרי אבל סימן עוד יותר את הפתח והצורך לדבר על כל אלו".
עבור צוות היוצרות של לסביהונסט, מופע שירים ומערכונים מקוריים על נשים שאוהבות נשים, בחירת נושא אירועי הגאווה הייתה משמעותית במיוחד – כי היא זו שחיברה ביניהן והולידה את שיתוף הפעולה.
"האמת שהמופע נולד בקבוצת וואטסאפ שהורכבה ממשהו כמו 80 נשים מכל הארץ שחברו למען בחירת נושא הנשים כנושא למצעד הגאווה", מסבירה רעות נגר, מפיקת המופע, "מיקה בן שאול הלכה לאיבוד בין ההתכתבויות אבל בכל זאת החליטה לשלוח הודעה שמספרת שהיא עומלת על הקמת מופע שירה וקומדיה לסבי וחיפשה שותפות. ישר פניתי אליה בפרטי, חשבתי שהיא תקבל עוד מיליון פניות כי היא מוכשרת ותמיד הערצתי אותה מרחוק ואמרתי שאני רוצה לשתף פעולה"
כיצד לדעתכן בחירת הנושא נשים תרמה לקהילה?
"עצם זה שגרמנו ללסביות לצאת מהבית ולבוא למופע כבר תורם לקהילה ולשידוכים בקהילה", מסבירות איילת רובינסון ואבישג פישמן, "חוץ מזה הקהל שלנו מאד מגוון יש את כל קשת הלהט"בים כולל קשת הסטרייטים והסטרייטיות. והערבוב הזה זו השאיפה הגדולה שלנו ובעיקר שסטרייטיות יבינו אותנו יותר ויזרמו. אנחנו מאמינות שהקהל הלסבי נהנה מתכנים שמאוד נוגעים לחיים שלו, ומהומור שמתייחס לתרבות הלהט"בית, וכל זה לצד חיזוק מעמדנו כסמלי מין בקהילה, ככה שזה win win".
"בחירת הנושא יצרה מפגש ושיח בין נשים שלא הכירו קודם או הכירו אבל לא מקרוב", מוסיפה רעות נגר, "נולדו המון שיתופי פעולה בין נשים וביניהם גם המופע שאנחנו מאד מתגאות בו, לסביהונסט".
עבור מיקי יונס, הנושא היווה השראה. "לראות כיוצרות את נושא הנשיות מוביל השנה חיזק את הצורך להצטרף ולתת את דעתנו ועל ידי כך לחזק ולתמוך את הקהילה המתמודדת ועוסקת סביב נושאים אלו לאורך כל השנה. אנחנו באופן אישי ראינו בהן השראה עצומה".
מהן התגובות של קהל שרואה לראשונה יצירות שעוסקות בנשים?
"אחת התגובות המרכזיות הן השמחה שההפקה אינו מפילה אשמה על הפטריארכליות הגברית אלא חוקרת את הנשיות בעיני עצמה" מסבירה יונס, "מעבר לכך שדובר בתיאטרון פיזי ולא רק טקסטואלי והתגובות מאוד מפרגנות לשפה הבימתית ולדרך הוויזואלית שבה בחרנו להתמודד עם הנושא".
"קיבלנו ומקבלות תגובות מדהימות. צחוק, התרגשות, כולם מתחברים ולא רק מהקהילה", אומרת נגר, "התחושה היא שהצלחנו ליצור משהו מדהים שלא היה עד היום ויש צימאון אליו."
גם התגובות לפותחות את הנרתיק נעו על סקאלה של תדהמה: "הרוב הגיבו כמו בתולה שנוגעות בה בפעם הראשונה. בהסכמה כמובן. מעטים הגיבו כמו פרפר לאש, ובמובן מסוים גם כמו קוסם ששולף חתול. או במילים אחרות: או- אה. וואי. יו. יאללה. פשש ו-חחחח. אנחנו באמת מקוות שכל האקזוטיקה סביב יצירה נשית תיעלם כשזה יהיה מאוד נפוץ, אבל עד אז אנחנו נהנות להיות אקזוטיות".
כיצד ניתן לדאוג שפריצת הדרך שהושגה השנה בנראות נשית בקהילה תמשך?
"פשוט להמשיך ליצור", אומרות איילת ואבישג, "וליצור את היצירות שאנחנו רוצות לראות".
"פריצת הדרך היא שלנו הנשים אבל היא מלווה בעבודה רבה שיש עוד לעשות בעיקר שלנו על עצמנו", אומרת יונס, "לאורך השנים יצאנו מכלא אחד אבל הכנסנו את עצמנו במקביל לכלא אחר שאתו עלינו להתמודד. אנחנו משועבדות לנראות, לגוף הנכון, להתנהגות הראויה, עיקר עבודתנו (אבל לא רק) הוא תיקון עצמנו כלפי עצמנו".
"זה כמו לבלוע את הגלולה האדומה במטריקס", מסכמת נגר, "מרגע שהאסימון הזה נופל – אין חזרה. נמשיך ליצור ולהכיר את הקהילה, העירייה, האגודה ללמוד את הזכויות שלנו, להבין את הצרכים שלנו בדרך לשוויון בין המגדרים".
את לסביהונסט, טרקטור טוב חורש גם בבוץ, פותחות את הנרתיק וחושים, תוכלו לראות במהלך החודשים הקרובים בתאטרון הקוביה במרכז הגאה גן-מאיר.
פרטים על ההצגות והזמנת כרטיסים באתר המרכז הגאה ובלוח הארועים WDG the DATE.