fbpx

מה רואים בפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה TLVFest 2024?

פסטיבל קולנוע שנפתח בטרנסג'נדריות שנמלטו מעזה לתל אביב ומסתיים בטיפולי המרה הוא פסטיבל שחשוב ללכת לראות. באמצע יש כמה תותחים כבדים מפסטיבל קאן ופסטיבלים חשובים נוספים וגם כמה פנינים תוצרת הארץ, אז כדי שלא נטבע בכל השפע הזה שלפנו עבורכם את הסרטים השווים באמת | גור רוזן ממליץ
ריילי | באדיבות הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה

ביום חמישי 31.10 ייפתח בסינמטק תל אביב הפסטיבל הבינלאומי ה-19 לקולנוע גאה, או בשמו המאומ;לק TLVFest, ובו עשרות סרטים ישראלים ובינלאומיים, וההיצע כמובן מבלבל.

אז שליתי כאן כמה פנינים שלא כדאי לפספס, ובכלל – באתי לעשות כאן קצת סדר בכל העניין – כדי שיהיה לכם קל להתפקס על הסרטים שחשוב וכדאי לראות השנה.

אבל קודם כל – אני חייב לפאר, להלל ולשבח את האיש והאגדה שמאחורי הפסטיבל הזה – יאיר הוכנר – על בחירות נכונות והולמות לימים הנוראים שאנו חווים פה, ועל כך שגם השנה הוא לא מוותר, ובאקלים הבינלאומי הנוכחי זה הולך ונעשה קשה יותר, ומביא לפסטיבל הזה את המיטב שבמיטב, גם ממדינות שאוהבות אותנו וגם ממדינות שממש לא, לפחות לא כרגע.

זה מתחיל בבחירה האמיצה של הוכנר לפתוח את הפסטיבל בסרט שמקבל השנה נדבך נוסף שאפילו הבמאית לא חשבה עליו כשהיא צילמה אותו – “היפהפייה מעזה”, ולנעול את הפסטיבל בסרט ישראלי שעוסק בין השאר בטיפולי המרה וכפייה דתית.

בחירה נועזת, שלא לומר הימור של ממש – שכן שני הסרטים האלה הם לא בהכרח הבחירה הראשונה של כל מנהל אמנותי של פסטיבל להט”בקי במדינה אחרת שהיא לא ישראל, וייתכן שבכל שנה אחרת – גם הוכנר עצמו לא היה בוחר לפתוח ולנעול איתם את הפסטיבל. לא בגלל שהם לא טובים, נהפוך הוא – אלה הם שני הסרטים הנכונים והמדויקים ביותר לתקופה הזו בארץ הזו, והם עוסקים בנושאים בוערים ורלבנטיים ל-2024. אז כל הכבוד על זה.

היפהפייה מעזה, הסרט שיפתח את הפסטיבל, הוקרן גם בפסטיבל קאן האחרון, ובמרכזו תאלין אבו חנא הנהדרת, שסיפורה אולי מוכר וידוע בארץ אבל עדיין לא מספיק, וראוי בהחלט גם למסך הגדול.
הבמאית הצרפתייה יולנד זאוברמן שמעה בעבר על צעירה שנמלטה ברגל מרצועת עזה לתל אביב כדי לחיות כאן כאישה משוחררת, לאחר שקיבלה איומים ברצח בגלל היותה טרנסג’נדרית. כמה שנים אחר כך מגיעה זאוברמן לתל אביב כדי למצוא את אותה צעירה, ובמהלך החיפוש היא פוגשת טרנסג’נדריות פלסטינאיות וישראליות, שמתפרנסות ממין ומעבודות מזדמנות, כשכל אחת מגשימה את חלומה בדרכה היא. התוצאה היא סרט תיעודי יוצא דופן על נשים שחוות על בשרן את מסע ההישרדות היומיומי והמסוכן בין המציאות הישראלית והפלסטינאית, רק כדי שיוכלו להיות הן עצמן, במציאות שכולה קונפליקט ודיכוי.

החלום שלי הוא שכל מי שמפגין “Queer for Palestine” ברחבי העולם ורוצה לדעת, אבל באמת לדעת – מה אמת ומה פייק – יראה את הסרט הזה.
ועד שהחלום שלי יתגשם – נלך כולנו לראות אותו ונתפעל מיצירה מופלאה ואמיצה על נשים מופלאות ואמיצות, שגם יגיעו להקרנה החגיגית הזו.

העקידה, הסרט שינעל את הפסטיבל, הוא סרטם החדש של בני הזוג אייל קנטור ויואב קרן (“קבלו אותי”, “לא משנה היכן”). זוהי דרמת מתח להטב״קית שעוסקת גם בנושאים שצריכים להיות בוערים אך לצערי יש אנשים בארץ שזה ממש לא בוער להם לטפל בה עכשיו ובכלל – טיפולי המרה וכפייה דתית.
חייו של בנימין עומדים להשתנות כאשר הוא נחלץ לעזרתו של אבינועם, יהודי מאמין ובעלים של בר תל אביבי. תחת חסותו של אבינועם, בנימין מוצא לעצמו מקום בטוח, עד שאירוע בלתי צפוי כופה על השניים להעביר את השבת יחד ומציף סודות אפלים מן העבר.
הסרט מוגבל לצפייה מגיל 18 ומעלה בשל סצנות מין ואלימות, אז שלא תגידו שלא אמרתי לכם קודם.

איזה סרטים ישראליים כדאי לראות?

גילה גולדשטיין, נותנת לחתולים – סרטה התיעודי החדש והמסקרן של יעל בדרשי יוקרן בפסטיבל בבכורה עולמית. בדרשי מתעדת כאן ערב שלם בדירתה של יקירת הקהילה גילה גולדשטיין ז”ל, בזמן שגולדשטיין מכינה אוכל לחתולים ומשוחחת עם חברתה רונית מימון. במהלך ההצצה האינטימית הזו לדירתה ולחייה של גילה, אנו מתוודעים לעולמה הייחודי והססגוני של מי שלנצח תיזכר כחשובה בהיסטוריה הלהטב”קית, וגם – אישיות יחידה ומיוחדת, בדורה ובכלל.

עוד סרטים ישראליים מ-2024 שיוקרנו כאן הם:

טרופיקנה – סרטו העלילתי של עומר טובי בכיכובה של עירית שלג, על אישה היוצאת למסע של שחרור אישי ומיני בדרום הארץ.

ספיר – סרטו התיעודי של לירן עצמור על שופטת הכדורגל ספיר ברמן.

אמת פנימית – סרטם התיעודי של לירן עצמור, הילה אלראי ושלומי לאופר, על ילדה בת 7 ששלחה הודעת ווטסאפ לאבא שלה על כך שהיא רוצה להיות בת בבית ובן בבית ספר, ומשם הכל התחיל.

דה-האן: קול מחוץ לזמן – סרטו התיעודי של צבי לנזמן על המשפטן ד”ר יעקב ישראל דה-האן שגם כתב שירה הומו־אירוטית לפני שחבר לזרם החרדי האנטי־ציוני, והפך לדמות נערצת בקרב חברי קהילת נטורי קרתא בירושלים.

ד”ר יעקב ישראל דה האן | צילום מתוך ויקיפדיה

ואי אפשר כמובן להיות לגמרי אסקפיסטים, במיוחד לא כשהפסטיבל מתחיל שבוע אחרי שמחת תורה ועדיין באוקטובר. אז השנה יש כאן גם התייחסות מכובדת וראויה לאירועי ה-7.10.

אם עדיין לא יצא לכם לראות את פרחים של מרציפן, סרטו העלילתי המקסים של אדם קלדרון מ-2014, תעשו לעצמכם טובה ולכו לראות. אלמנה בת 48 עוזבת את הקיבוץ בו היא חיה כל חייה ועוברת לגור בדירה בתל אביב עם אישה טרנסג’נדרית, ומתוודעת לסביבה חדשה, מאתגרת ומרגשת. טל קלאי, נולי עומר, אפרת אביב ועומר פרלמן נהדרים פה, וכך גם התלבושות המרהיבות והסרט בכלל. הזווית העצובה בכל השמח הזה היא שרותם קלדרון ז”ל אמו של הבמאי, שעלילת הסרט נכתבה בהשראת אירועים בחייה והיא הייתה מעורבת גם בהפקתו, נרצחה בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר. גם אדם קלדרון הוא יליד קיבוץ בארי ובסרט משתתפים גם חברי קיבוץ בארי.

אז יודעים מה? גם אם ראיתם אותו בואו לראות שוב. כי כל ההכנסות מההקרנה הזו ייתרמו לשיקום קיבוץ בארי. ולאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם אחותו של אדם ובתה של רותם – מיקה קלדרון, ומשתתפי הסרט.

עוד התייחסות לאירועי ה-7 באוקטובר היא באחד המקבצים של הקצרים הישראלים החדשים, מקבץ סרט מלחמה שיכלול חמישה סרטים ישראלים קצרים שנוצרו בעקבות ה-7 באוקטובר.

התייחסות נוספת לכך תהיה גם בהקרנת מחווה למכללת ספיר, במסגרתה יוקרנו חמישה סרטים שנוצרו על ידי תלמידי החוג לקולנוע במכללת ספיר בשדרות, שספגה אבדות כבדות ב-7 באוקטובר.


עוד בתוכנייה הישראלית של הפסטיבל – רטרוספקטיבה לכל סרטיו של עמוס גוטמן וסרטים דוקומנטריים שנעשו עליו, במסגרתה יוקרנו הסרטים הבאים: נגוע, בר 51, חימו מלך ירושלים, חסד מופלא, סיפורי בדים, גוטמן כפול 5 וכמובן – טאבו הנפלא של שאולי מלמד עליו כבר המלצתי פה כשהוא עלה. אז אם במקרה לא ראיתם משהו ברשימה הזו, הגיע הזמן להשלים את פיסת ההיסטוריה החשובה ששמה עמוס גוטמן ולעשות כבוד לקולנוען הגאה הראשון בישראל.

ואם חשקה נפשכם באתנחתא קומית, גשו למופע הקולנוע של דנה קמה. אחרי הסדרה על דנה אינטרנשיונל הגיע הפודקאסט, שיתקיים הפעם LIVE בסינמטק עם ערן סוויסה שי כרם, בהשתתפות יוצרי הסדרה ומשתתפיה. על הנייר זה נשמע בדיוק מה שאנחנו צריכים עכשיו. קצת צחוקים טובים.

עוד בנושא:  "טאבו: עמוס גוטמן" הוא הסרט שאתם חייבים לראות עכשיו

איזה סרטים בינלאומיים כדאי לראות?

נתחיל עם כמה תותחים כבדים שנוחתים השנה בפסטיבל, ונמשיך עם עוד המלצות שלי, מכל הז’אנרים ולכל האותיות בלהטב”ק. כי עם כל הכבוד לתותחים יש עוד המון סרטים נהדרים בפסטיבל הזה, אז כדאי ללכת לכמה שיותר וצריך לבחור נכון.

עלילתיים בינלאומיים מומלצים

סינג סינג (Sing Sing) – השחקן האמריקאי הגאה קולמן דומינגו שהיה מועמד השנה לפרס האוסקר על תפקידו הנהדר בסרט “ראסטין”, מככב כאן בסרט חדש המבוסס גם הוא על סיפור אמיתי.
גיבורי הסרט הם להקת שחקנים אסירים בתוכנית לשיקום אסירים בכלא סינג סינג שעובדים על הצגה חדשה. קולמן מגלם כאן את המנהיג הבלתי מעורער של הלהקה, שמעמדו מתערער לאחר שהוא מגייס חבר חדש לקבוצה שמשנה בה את כל הדינמיקה.
זהו סרט רגיש ומרגש על הכאב, השמחה והבריחה לעולם של יצירה. כמעט כל צוות השחקנים כאן מורכב מאסירים לשעבר שהשתתפו בתוכנית שיקום דומה, והדמויות מבוססות על חוויותיהם.

יופי מסוכן (The Substance) – סאטירה על תרבות היופי בכיכובה של לא אחרת מאשר דמי מור, בתפקיד שיש המהמרים שהיא גם תהיה מועמדת עליו לאוסקר. הסרט זכה השנה בפרס התסריט בפסטיבל קאן, וקיבל ביקורות נלהבות ממבקרי הקולנוע.


יופי מסוכן | באדיבות סרטי שובל וסרטי יונייטד קינג

אמיליה פרז (Emilia Perez) – דרמת פשע מוזיקלית שזכתה בפרס חבר השופטים בפסטיבל קאן האחרון, ולפרס משותף לשחקניות. לצד זואי סלדנה, סלינה גומז ואדריאנה פז, מככבת תגלית מהשנים האחרונות – השחקנית הטרנסג’נדרית קרלה סופיה גסקון, שעושה כאן תפקיד נהדר. וקצת גאווה מקומית – בקאסט תמצאו גם את שחקן הישראלי מארק איווניר.

מעשה בעורכת דין מתוסכלת שעובדת בחברה גדולה ומושחתת ומקבלת הזדמנות משנה חיים – מפגש אישי עם אחד מראשי הקרטל האכזריים ביותר במקסיקו. לתדהמתה מסתבר לה שראש הקרטל מבקש ממנה לעזור לו להגשים את חלומו – לעבור תהליך של התאמה מגדרית ולחיות כאישה.

שלושה קילומטרים מסוף העולם (Three Kilometres to the End of the World) – המועמד של רומניה לטקס האוסקר של 2025, שזכה גם בפרס הדקל הקווירי, הוא דרמה חכמה על נער בן 17 שמבלה את הקיץ בכפר הולדתו הקטן והשמרני. עולמו מתהפך לאחר תקיפה אלימה כשהוריו נוטים לו עורף וכך עושים גם אנשי הכפר והרשויות.

חלומה של סולטנה (Sultana’s Dream) – סרט זוכה פרסים שהמילה “מצויר” או “מאויר” תעשה לו פה עוול. הסיפור מוצג בשלושה סגנונות ציור שונים: אנימציית צללים, ציור בצבעי מים ודפוסי מהנדי מסורתיים. התוצאה, המשובצת קטעי שירה ומוזיקה הודית מסורתית, מרהיבת עין ומעוררת השראה.

האמנית אינס מגיעה להודו ונתקלת בנובלה מאת ביגום רוקייה חוסיין, בשם “חלומה של סולטנה”, שהיא אוטופיית מדע בדיוני על מקום בו נשים תופסות את כל עמדות הכוח ואילו הגברים דואגים למשק הבית. אינס מוצאת בנובלה הזו השראה לחפש מקום בו נשים יכולות לחיות בשלווה, הרחק מעולמם של הגברים.

מה שלא נאמר (Unspoken) – סרט נעורים מרגש על תלמיד תיכון דתי ממשפחה אמריקאית מסורתית שמוצא מכתב אהבה שנכתב לסבו לפני השואה על ידי אדם אחר. ביחד עם חברו הטוב בו הוא מאוהב בסתר, התיכוניסט יוצא לחפש את האדם המסתורי שכתב את המכתב. צ’רלי קורמן מקסים להפליא בתפקיד הראשי, וכך גם מי שמגלם את החבר שלו בסרט – מיכאל זפסוצקי (“המפקדת”, “פלפלים צהובים”).

ריילי (Riley) – דקוטה ריילי הוא כוכב פוטבול פופולרי בתיכון. לאביו הדומיננטי ולחבריו לקבוצה יש תוכנית ברורה עבורו, אבל ריילי שרוצה להיות נאהב על ידי כולם, מתקשה לאהוב את עצמו. הוא עובר בין סטוצים אנונימיים, מתמודד עם חרדה וחי באופן קבוע עם הפחד של הוצאה מהארון בעיירה שמרנית ובקבוצת פוטבול הספוגה בגבריות רעילה.


לבבות צעירים (Young Hearts) – אליאס בן ה-13 פוגש במהלך שנת הלימודים את שכנו החדש בן ה-14, שניחן בביטחון עצמי מרשים. הם נהנים מכל רגע משותף וככל שהקשר ביניהם מעמיק אליאס מפתח רגשות אל חברו.

ערפל (Haze) – סרט אימה הומואי, כי חייבים לפחות אחד כזה טוב בפסטיבל. עיתונאי חוקר חוזר לעיר הולדתו לאחר שנגמל מסמים. הוא מתמקד בסיפור הגדול הבא שיחיה את הקריירה שלו – מותם המסתורי של שמונה הומואים בבית חולים פסיכיאטרי שעומד עכשיו נטוש.

גאות (High Tide) – מהגר ברזילאי בלתי חוקי ננטש על ידי בן זוגו האמריקאי בעיירת הנופש פרובינסטאון בסוף עונת הקיץ, כשהתיירים הולכים ומתמעטים. שבור לב ואבוד הוא מפתח רומן אינטנסיבי ובלתי צפוי.


אאוט (OUT) – זוג אוהבים צעירים חיים בכפר ההולנדי השמרני והקטן שלהם וחולמים על חיים בהם מערכת היחסים שלהם לא צריכה להיות סוד. הם עוברים לאמסטרדם, בה הם מתחילים מסע גילוי עצמי מלא חיים אך גם שובר לב. הסרט מצולם כולו בשחור-לבן בסגנון קולנועי שמרפרר לסרטי התבגרות קלאסיים.

איזו הרגשה (What a Feeling) – קומדיה רומנטית מקסימה על שתי נשים בגיל העמידה שמסרבות להידחק לשולי החיים. לכאורה אין ביניהן שום קשר, אך הן מפתחות רגשות חדשים שגורמים להן להרגיש אחרת. האם מדובר באהבה?

יהיה טוב (All Shall Be Well)  – דרמה עדינה ונוגעת על אנג’י ופאט, שהיו ביחד למעלה מארבעה עשורים, אך לאחר מותה הבלתי צפוי של פאט, אנג’י מוצאת את עצמה נתונה לחסדי משפחתה של פאט כשהיא נאבקת לשמור על כבודה ועל הבית שחלקו שתיהן במשך למעלה משלושים שנה.

המאהב של האסטרונאוט (The Astronaut Lovers) – קומדיה רומנטית המתרחשת במהלך חופשת קיץ על שפת הים בארגנטינה. שני חברי ילדות נפגשים אחרי שנים רבות של נתק. האחד הוא הומו מחוץ לארון והשני מנסה לגרום לאקסית שלו לקנא אז הוא מספר לה שהחבר ההומו הוא בן זוגו. ואז, כמובן, חלה התפנית המתבקשת.


אהבה ומהפכה (Love & Revolution) – כשמיגל נתפס על ידי המשטרה בלבוש דראג, אמו השמרנית מחליטה לעשות מעשה ולהיאבק במשטרה, בבית המשפט ובממסד כדי להפוך את ספרד של שנות ה-70 למקום טוב יותר.


צ’אק צ’אק בייבי Chuck Chuck Baby)) – הלן מבלה את מרבית זמנה בעבודה בבית חרושת בעיירה נידחת בצפון וויילס, ואת שאר זמנה היא מקדישה לטיפול באמו הגוססת של האקס שלה. כשהשכנה שלה חוזרת לעיירה העניינים מתחילים להתחמם. אל תפספסו גם את הפסקול המהמם.

נולדה בשבילך (Born for You) – עיבוד קולנועי לספר בעל אותו השם המבוסס על סיפור אמיתי. לוקה טרפנזה הוא גבר קתולי רווק והומו, שרוצה לאמץ תינוקת עם תסמונת דאון שהושארה בבית החולים לאחר לידתה. הוא יוצא למאבק משפטי שבסופו ישתנה גם החוק באיטליה.

צבים (Turtles) – טום והנרי הכירו לפני 35 שנה, ואהבתם זה לזה מעולם לא דעכה. כשהנרי יוצא לפנסיה, השעות הרבות ביחד מתחילות לשחוק את מערכת היחסים שלהם. ימיו של הנרי נמתחים עד אין קץ וטום מתחיל לאבד את הסבלנות. לאט לאט הם מתרחקים זה מזה והזוגיות שלהם מתערערת, ועכשיו עליהם לגלות אחד את השני מחדש.


אום פנג’ור (Aum Penjor) – הסרט הגאה הראשון שמגיע מבהוטן. זוהי גם ההקרנה הראשונה בפסטיבל כלשהו מחוץ לבהוטן, ואנחנו הרי מפרגנות. תמיד.

אום פנג’ור היא זמרת טרנסג’נדרית שמופיעה במועדון להט”בי. בלילה גשום אחד, בזמן שסטוץ נוסף בורח לה, היא שומעת קול בכי ומוצאת בין הקרטונים תינוקת שנזנחה. כשהיא לוקחת אותה הביתה היא מתחילה לפתח אליה רגשות אימהיים שלעולם לא דמיינה שיהיו לה, מה שמוביל אותה למסע חדש ומרגש.

תיעודיים בינלאומיים מומלצים

לסביה (Lesvia) – מאז שנות ה-70 לסביות מרחבי העולם נהרו לכפר קטן באי היווני לסבוס. כשהמתח בין הלסביות החדשות שהגיעו לאי לבין התושבים המקומיים הלך והתגבר, במאית הסרט שמוצאת את עצמה באמצע – כי היא גם תושבת המקום וגם לסבית – התחילה לתעד יותר מ-40 שנה של אהבה, קהילה, קונפליקט וג’נטריפיקציה.

מחנה קיץ קווירי (Summer Qamp) – סרט תיעודי על קבוצה של צעירים להט”בקים במחנה קיץ קווירי. הסרט עוקב אחר צוות ההדרכה ואחר הצעירות והצעירים, שמספרים כאן בכנות על האתגרים השונים בחייהם ומה הוביל אותן.ם למצוא מפלט במחנה הזה.


בית הוא לא דיסקו (A House Is Not a Disco) – פייר איילנד פיינס היתה מאז ומתמיד הקהילה הקווירית וה”הומו-נורמטיבית” הכי רדיקלית בעולם. הסרט התיעודי הזה עוקב באמפתיה ובסקרנות אחר אלה שחיים, עובדים, ורודפים אחרי עוד עונה של הנאות בקהילה הזאת.

אני בוטחת בך (I Trust You) – סקט תיעודי על זוג נשים שהואשמו ברצח, נידונו ל-20 שנות מאסר, וממשיכות לנהל תא משפחתי מאחורי סורג ובריח. סוזנה ונלידה נפגשו בנעוריהן במנזר, התאהבו ונטשו את ייעודן הדתי. הן הקימו ביחד בית, אימצו ילדה בת 3 וחיו חיים מאושרים בחווה המשפחתית עד שהואשמו ברצח ונכלאו.

סרט חם  (Warm Film)– סרט תיעודי מרתק הבוחן את הייצוג הלהט”בקי בקולנוע היוגוסלבי והפוסט-יוגוסלבי מתקופת הסרט האילם עד ימינו, על רקע הנסיבות החברתיות ששינו את ההתייחסות לדמויות הקולנועיות האלה.


סרט חם | באדיבות הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה

TLVFest 2024, הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה | חמישי 31.10 עד ראשון 10.11 | סינמטק תל אביב, הארבעה 15. טלפון 03-6060800 | פרטים נוספים וכרטיסים תמצאו כאן

רוצה לקרוא עוד?

תגובות

השארת תגובה

אתר WDG לא יפרסם תגובות המפרות את תנאי השימוש של האתר, לרבות תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון מבזה או פוגעני.

אתר אחד לכל ההומואים הלסביות הביסקסואלים הטרנס* הקווירים הביסקסואליות הא-מיניים הפאנסקסואליות הפוליאמורים הלהט"ב

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן