ניר בר-סרי (זוגיות גאה, פונדקאות)
משה, בן זוגי ואני ירושלמיים במקור, לפני 14 שנה עברנו לתל אביב, כל אחד בנפרד, וזמן קצר לאחר שעברנו הכרנו במסיבה בירושלים בערב ראש השנה. בהמשך עברנו לגור יחד וכעבור חצי שנה אימצנו את נינה מצער בעלי חיים, וביחד הפכנו למשפחה.
ספר לנו על ההתלבטויות שעברו לכם במחשבה לפני שהחלטתם באופן סופי לצאת לתהליך הזה.
לאחר שנים של זוגיות ובילויים, הרצון להיות הורים החל לבעבע בנו והתחלנו לבדוק אפשרות של הורות משותפת, אולם לאחר מספר מפגשים עם נשים, החלטנו שכמו כל זוג אנחנו רוצים לגדל את ילדינו שנינו יחד. בידיעה זו, התחלנו לפני שבע שנים בהליך של פונדקאות בארמניה. נסענו יחד לעיר ירבאן כדי לפגוש את הפונדקאית. בנוסף, טסנו לטביליסי לפגוש תורמות ביצית. לאחר מכן טסנו שוב לירבאן כדי להמשיך בתהליך ולבסוף נוצרו שישה עוברים. היינו בציפייה לקראת החזרה הצפויה אולם לצערנו התהליך לא צלח, והמסלול בארמניה נסגר. הטסנו את העוברים לישראל, ונאלצנו להתחיל תהליך חדש – הפעם בהודו.
הניסיון הראשון לא צלח. כך גם השני. לאחר הניסיון השלישי קיבלנו את הבשורה המשמחת שאנחנו סופסוף בהיריון.
אחוזי התרגשות טסנו לקראת הלידה הצפויה למומביי. בפורים 2013 נולדה מאיה – ילדה שובבה, סקרנית ושמחה.
איך הסביבה האישית הגיבה להחלטה?
הסביבה הקרובה, משפחה, שכנים, חברים לעבודה חילונים ודתיים – כולם פרגנו ושמחו בשמחתנו.
האם חשת בהבדל בין תגובות מהסביבה הסטרייטית לעומת הסביבה הלהט״בית?
יחס הסביבה למשפחה שלנו איננו חריג ושונה, ואנחנו לא מרגישים הבדל ביחס למשפחה שלנו בין הסביבה הלהט"בית לזו ההטרו נורמטיבית (שונא את המילה הזו).
האם הרגשתן שלמדינה היו כלים לעזור לכן לקצר משמעותית את התהליך או להפוך אותו לקל יותר?
כשמאיה היתה בת שנה וחצי החלטנו שאנחנו רוצים להביא לעולם אח או אחות למאיה. המסלול בהודו נסגר (אנחנו היינו בין האחרונים) והתחלנו תהליך חדש במקסיקו. לאחר 11 ניסיונות, השקעה של עשרות אלפי דולרים וטיסות מרובות למקסיקו, קיבלנו את הבשורה המרה שהמסלול במקסיקו נסגר (כמו המסלול שהיו בארמניה, הודו, תאילנד ונפאל). נשארנו ללא הכסף, ללא אח או אחות ועם מפח נפש גדול.
הפונדקאות בארץ היא חוקית, אבל רק לגבר ואישה נשואים. בעקבות בג"ץ שהגישו איתי פנקס תמוז ועמותת אבות גאים, ולאחר ביקורת בג"ץ החליטה המדינה לתקן את החוק, אבל האפליה נותרה גם עם התיקון המוצע, ופונדקאות תותר לגבר ואישה נשואים ולאישה יחידנית – אבל לא לגברים. מדינת ישראל מתגאה בכל העולם ביחס ללהט"ב, אבל ישראל של שנת 2018 היא עדיין מקום מפלה לזוגות גברים: הליך הפונדקאות על פי החוק הקיים והמוצע יהיה חסום בפני גברים. גם בעולם, מדינה אחר מדינה סוגרות את הדלתות בפני זוגות גברים, וארה"ב הינה המקום הכמעט היחיד בעולם שפתוח לפונדקאות גאה, בעלויות שאינן בהישג יד של רובנו. מאיה מתבגרת לה, אבל אנחנו מסרבים להתייאש, לא מוותרים על החלום שיהיה לה אח, ונילחם על זה עד שהחלום יתגשם.
יצא לכם להתמודד עם שאלות שהילד שואל בנוגע לתא המשפחתי שלכם?
כבר בגיל מוקדם מאד (שנתיים וחצי) הסברנו למאיה על המשפחה שלנו, וזאת בעקבות שאלות שהיא העלתה. הסברנו למאיה שישנן משפחות של אבא ואמא, ישנן משפחות של אמא ואמא, ישנן משפחות של אבא ואבא, ישנן משפחות רק של אמא (תוך כדי שאנחנו נותנים לה דוגמאות מהסביבה הקרובה בגן).