ראש העיר חיפה יונה יהב | צילום: ראובן כהן
בית הקהילות לגאווה וסובלנות – המרכז הקהילתי הראשון בחיפה לקהילה הלהטב”קית נחנך הערב ברחוב מסדה 6 שבשכונת הדר ע”י ראש העיר יונה יהב, חבר מועצת העיר יוסי שלום וחברי הקהילה הגאה.
המרכז משתרע על שטח כולל של כ – 200 מ”ר והוא הוכשר לצרכי הקהילה בעלות כוללת של כ – 2 מיליון ₪ הכוללים את שיפוץ המבנה ושיקום “גן קאסל” הסמוך לו. המרכז כולל “סלון” שישמש כמרחב היכרות לחברי הקהילה הגאה, שלושה אולמות, מרפאה בה יתבצעו בדיקות בשיתוף הוועד למלחמה באיידס ומרפאות הפרסים, משרד של הארגונים הגאים ובית קפה שיפתח בקרוב. הבחירה בהדר וברחוב מסדה בפרט אינה מקרית. בשנים האחרונות הפכה השכונה ומיצבה את עצמה כשכונה קהילתית, פלורליסטית וסובלנית במרחב החיפאי בפרט ובארצי בכלל”.
במרכז יתקיימו מפגשים שיובילו הארגונים השונים ויתקיימו בין היתר: סדנאות , הקרנת סרטים, הרצאות, תערוכות וקבלות שבת. לראשונה בישראל יפתחו במרכז בשיתוף אוניברסיטת חיפה, שני קורסים: האחד בנושא מנהיגות יהודית גאה והשני בנושא אקטיביזם להטב”קי ערבי.
את המרכז מנהל ארנון אלוש, יליד חיפה, בעל ניסיון של למעלה מ – 10 שנים בעבודה עם אוכלוסיות מודרות מהחברה הישראלית. בית הקהילות יקדם עשייה עירונית רחבת היקף בשיתוף פעולה עם גורמי קהילה שונים והעירייה.
“לא לחינם בחרנו לקרוא לבית הקהילות בית הגאווה והסובלנות”, אמר ראש העיר יונה יהב בטקס הפתיחה, “מכאן תצא הקריאה לכל תושבי ישראל להביט זה בזה בעיניים, ולראות את האנושי היפה החבוי בתוך כל אחד מאתנו. בית הקהילות מסמל את רוח הסובלנות, הערבות הדדית וקבלת השונה המאפיינים כל כך את העיר. יחד נמשיך לפתח את המרכז שיהיה גם בית חם ומוגן לחברי הקהילה הגאה וממנו תרוכז תכנית העבודה הרב שנתית לכל הקהילות השונות ובכל הגילאים”
ענת סלומון נציגת האגודה בצפון וארנון אלוש, מנהל הבית | צילום: ראובן כהן
“יש לנו בהחלט תחושה שנעשית פה היום היסטוריה”, אמרה רעות כהן, פעילה וממקימות הקשת החיפאית, “הקהילה הגאה בחיפה נאבקה על הכרה ומקומה בעיר במשך עשורים. כל פעם הצטרפו למאבק פעילים ופעילות ובעצם המשיכו את דרכם של הפעילים והפעילות הוותיקים במאבק המתמשך. זה ניצחון של קהילה שלמה, של כמה דורות, ובאופן סימבולי, ביום הלוויתה של גילה גולדשטיין ז”ל שגדלה בחיפה, אנחנו לא שוכחות מאיפה באנו ומי איפשר את עצם הקיום שלנו כאן”.
הגלגול האחרון של המאבק התחיל לאחר שהפורום החיפאי, ארגון הגג של הקהילה החיפאית בין 2012-1999, איבד בשנת 2012 את הבית שהיה לקהילה. באותה שנה קיימו הפעילים בעיר את מצעד הגאווה כהפגנה תחת הכותרת “קהילה בלי בית”, והוא הסתיים בפעם הראשונה מול בית העירייה בשכונת הדר.
“ההחלטה לסיים את המצעד מול בית העירייה באה מתוך קריאת מצוקה אותנטית שלנו ודרישה להקצאת משאבים בתחומי החינוך, בריאות ותרבות”, מסבירה כהן, “אנחנו יודעים על בשרנו מה לזה לגדול בתור להט”ב מחוץ לתל-אביב ויודעים מה זה לחיות כלהט”ב בוגרים מחוץ לתל-אביב. בתור ילדה לסבית שגדלה בקריות, נסעתי כל פעם עד תל-אביב כדי לברוח מהמצוקות וכדי להרגיש שייכת. הייתי מגיעה לבית האגודה שהיה בנחלת בנימין ואי אפשר לתאר את התחושה שהייתה לי כשראיתי את דגל הגאווה תלוי בגאון במרחב הציבורי. היום, לילדה שהייתי יש מגוון פעילויות לנוער גם בקריות וגם בחיפה ויש לה את בית הקהילות, בית מקבל ובטוח בחיפה. שנה שעברה, כשהעירייה תלתה בפעם הראשונה את דגל הגאווה על בנין העירייה ובכרמל – הרגשתי שיש לי באמת מקום בעיר, הרגשתי מחויבות מצד העירייה לגרום לי ולקהילה שלי להרגיש חלק מהמרקם האנושי המדהים של חיפה. תליית הדגלים וההחלטה להקים את בית הקהילות זה צעד גדול שהעירייה עשתה, והוא התאפשר בזכות המאבק האקטיביסטי הלא מתאפשר של הקהילה החיפאית לדורותיה ובדחיפה גדולה של ביאטריס רוזן-כץ, יועצת ראש העיר לענייני מגדר, ושל יוסי שלום, חבר מועצת העיר שיצא מהארון אחרי הרצח של שירה בנקי ז”ל ומחזיק כיום את תיק הגאווה בעיר. אנחנו בקשרים טובים עם יוסי וארנון אלוש, המנהל המקסים של בית הקהילות, ולומדים בהדדיות איך לקיים את השותפות הזו בצורה הטובה, העמוקה והטובה ביותר. אנחנו שמחות שהעירייה לוקחת אחריות ולנו כקהילה וכחלק מהחברה האזרחית יש תפקיד חשוב בהשמעת קולנו, בהתרעה כשהדברים לא מתרחשים כמו שצריך ובקידום הזכויות שלנו בעיר. אנחנו מקווים ומקוות לקיים חלק נרחב מהפעילויות שלנו בשנה הקרובה בבית הקהילות, ונמשיך לפעול למען אהבה, סובלנות, קבלה וחיים נטולי אלימות של כולם וכולן בעיר הזו”
חברי הקשת החיפאית לראשונה בבית | צילום: ראובן כהן
“יצאתי מהארון וביקשתי מראש העיר להוביל את הקהילה בעיר”
את הדחיפה מצד עיריית חיפה להקמת הבית העניק יוסי שלום, חבר מועצת עיריית חיפה ומחזיק תיק הגאווה, שעבר בשנה האחרונה מהפך אישי והחליט להצטרף אל הפעילים הלהט”בים בעיר ולפעול מבפנים לקידום הקהילה בעיר.
“באוגוסט אשתקד התקיימה עצרת בחיפה לאחר רצח הנערה שירי בנקי ז”ל בחיפה”, סיפר שלום ל-WDG, “הגיעו מאות אנשים והשיח שהתנהל שם נסוב גם נגד העיירה שלא פועלת עבור הקהילה. אין ספק שזה היה הרגע המחונן עבורי שהבנתי שאם אני בתור חבר מועצה בארון לא אעשה צעד גדול ואשנה את המציאות הזאת, לא אסלח לעצמי. אחרי יומיים יצאתי מהארון בפני המשפחה והחברים שעבר בצורה מדהימה וטובה ואחרי שבוע ישבתי במשרדו של ראש העיר יונה יהב ולשיחה שהיתה אמורה להיות כמה דקות ונמשכה למעלה משעה, סיפרתי ליונה הכל ואת החזון של מה שאני רוצה לעשות בעיר ובאותו יום קיבלתי ממנו את המנדט להוביל את הקהילה בעיר. ואני שמח להיות החבר מועצה הראשון בחיפה שהוא מהקהילה וגם מחזיק את תיק הקהילה, מלבד תיק הנוער והצעירים. מאותו יום התחיל עבורי תהליך אינטנסיבי של למידה מחברי הקהילה החיפאית וארגונים שונים. חיפשנו מקום לבית, התחלנו תהליך של עיצוב ותכנון ובמקביל יצאנו למכרז למנהל בית הקהילות, והיום, 9 וחצי חודשים אחרי אנחנו פותחים את בית הקהילות”.
ארנון אלוש, ראש העיר חיפה יונה יהב ויוסי שלום מחזיק תיק הגאווה | צילום: ראובן כהן
כיצד מתבצע השת״פ עם העירייה?
“יש לנו דלת פתוחה ושיתופי פעולה עם כל האגפים בעיריית חיפה, כולם הפכו לשותפים מלאים ובעלי רצון עצום לעזור לנו לקדם את הנושא ולהכניס אותו לתוכניות העבודה. בשנה שעברה התקציב עמד על מיליון ש”ח שכללו את מצעד הגאווה ואת תקציב הפעילות לבית. השנה התקציב יהיה זהה ובפעם הראשונה נכנס לשורת תקציב בספר התקציבים העירוני. העירייה השקיעה בשיפוץ בית הקהילות כמיליון ש”ח ובחודשים הקרובים הגן הציבורי הסמוך לבית יעבור שיפוץ ענק בהשקעה של מיליון ש”ח”
“היה לי חשוב מאוד שיהיה בית לקהילה הצפונית שירכז את כל הפעילויות, האירועים, שיתופי פעולה ויתן מענה לקהילה. מלבד הבית יצרנו שיח במערכת החינוך בחיפה, בבתי ספר, בחינוך הלא פורמאלי, הכשרות ליועצות, מורות ופסיכולוגיות חינוכיות. העלנו את מצעד הגאווה לרכס הכרמל, פתחנו 5 קבוצות של איגי, 6 ש”ש של איגי, תוכניות לימוד בשיתוף אוניברסיטת חיפה ובימים אלו אנו בונים אמנת שירות עם כל מנהלי האגפים בעיריית חיפה לטובת הקהילה. לפני כמה חודשים עשינו שיתוף ציבור עם הקהילה הגאה בחיפה ויחד בנינו את תוכנית העבודה לשנה הקרובה שכוללת עשרות אירועים, כנסים, קבוצות של כל הארגונים ועוד.
היום אנחנו נקבע מזוזה ונפתח את בית הקהילות לפעילות, זאת הזדמנות להזמין את כל חברי וחברות הקהילה להגיע ולקחת חלק בדבר המדהים הזה והזדמנות מעולה לקרוא לכל ראשי הרשויות ולחברי חברי המועצה בערים אחרות, הסירו את הכפפה ותקדמו את הקהילה הגאה בעיר שלכם. זאת לא שאלה של שמאל וימין ולא חרדים או ערבים הם הילדים של כולנו וצריך לקחת אחריות . ועד שזה יקרה אני מזמין את כל הקהילה מכל מקום בארץ להגיע ולהנות יחד איתנו”