pixabay | cc0
בשבועות האחרונים מדווחות המרפאות הגאות על עלייה חוזרת במקרי העגבת (סיפיליס), כאשר רבים מהמקרים מתאפיינים בקשיים של מטופלים בקבלת הטיפול.
רופאות מרפאת ככר הבימה, המרפאה הגאה של מכבי שירותי בריאות, ביקשו לעדכן את חברי וחברות הקהילה במידע לגבי אופן קבלת הטיפול והכינו רשימה של עשרה דברים שחשוב לדעת לגבי הטיפול בעגבת, כדי לקבל אותו כמה שיותר מהר ובלי טירטורים מיותרים.
1. התכשיר לטיפול בעגבת הוא אנטיביוטיקה מסוג פניצילין ולו מספר שמות: Benzetacil, Durabiotic, Benzathine benzylpenicillin.
2. הטיפול אסור עבור מטופלים עם מחלת לב פעילה. אם ידוע לכם על מחלת לב, ידעו את הרופא/ה.
3. המינון לטיפול בעגבת הוא 2.4 מליון יחידות של פניצילין, כלומר: שתי אמפולות של התרופה.
4. יש לקנות את שתי האמפולות בבית המרקחת ולגשת איתן לאחיות לקבלת הטיפול. גם אם הופניתם לקבלת הטיפול במוקד יש לגשת תחילה לבית המרקחת לקנות את האמפולות ולהגיע לאחות במוקד עם האמפולות.
5. לפי שלב המחלה שבו אובחנתם יחליטו הרופא/ה בכמה זריקות יש צורך: אם אובחנתם בשלב מוקדם של המחלה, יש צורך בדרך כלל במנה חד פעמית (שתי אמפולות). אם האבחון מאוחר יותר יש צורך בשלוש מנות (אחת כל שבוע, במשך שלושה שבועות). אולם אם האבחנה מאוחרת מאוד ממועד ההדבקה, יש צורך בטיפול ממושך יותר במסגרת אישפוז. לשמחתנו בגלל ערנות לגבי מחלה זו בשנים האחרונות, הרוב המכריע של מקרי ההדבקה שאובחנו במרפאתנו טופלו בשלבים מוקדמים ולא נזקקו לאשפוז.
6. הזריקה כואבת! אם אתם יכולים לעמוד בכאב, ניתן לקבל את הזריקה ללא חומר מאלחש (יש סיכון קטן במתן מאלחש). אולם אם אתם מעדיפים אלחוש, בקשו מהרופא/ה לכתוב הנחיה לאח/ות למהול את החומר שבאמפולה בחומר מאלחש.
7. ניתן למהול את החומר שבאמפולה בכמה אופנים, כל אפשרות יעילה:
• מים בלבד (Water for injection).
• חומר מאלחש בלבד (Lidocaine 1%).
• שילוב של מים ומאלחש (Lidocaine 1% ,Water for injection): זו שיטת המיהול הנפוצה אצלנו והיא המועדפת עלינו.
8. יש לקבל את הזריקה בסניף של קופת החולים או במוקד, כדי שבמקרה של תגובה אלרגית או תגובה אחרת לטיפול ניתן יהיה לתת טיפול מיידי.
9. יום עד יומיים לאחר קבלת הטיפול יכולים להופיע חום, חולשה וכאב ראש. זו תגובה מוכרת לטיפול בעגבת, אל תיבהלו ממנה. אתם מוזמנים למרפאה להיבדק במקרה שהיא מופיעה.
10. לאחר קבלת הטיפול יש צורך להיות במעקב רפואי כדי לוודא שאכן הטיפול הצליח והחיידק חוסל. אל תוותרו על מעקב זה, הוא חשוב ביותר.
הכותבת ד”ר רותי גופן היא יו”רית משותפת של החברה לרפואת להט”ב בהסתדרות הרפואית ורופאת משפחה במרפאת כיכר הבימה של מכבי שירותי בריאות