prostooleh | freepik.com
המרכז הגאה של עיריית תל אביב-יפו וארגון חברותא – הומואים דתיים יפעילו יחד שירות ראשון מסוגו בארץ למאבק בתופעת "טיפולי" ההמרה. השירות יאגד את כלל האמצעים המקצועיים, הטיפוליים, המשפטיים, הקהילתיים והציבוריים הקיימים היום בתחום, יחד עם משאבים בשיתוף ארגוני הקהילה הלהט"בית בדגש על הארגונים הדתיים בת-קול ושב״ל וכל גורם אחר.
המרכז, שכבר תוקצב על ידי העירייה בכ-25 אלף ₪ לשנת 2021 ביוזמת חבר מועצת העיר איתי פנקס ארד, מחזיק תיק הלהט"ב של עיריית תל אביב-יפו, יעניק אלטרנטיבה המקצועית הרצינית ל"טיפולי" ההמרה, לתיאום צוות טיפולי בשיתוף המרכז הגאה וארגונים נוספים, שיתמחה בתחום וייתן מענה קשוב לפונים. כמו כן, יסייע רבות למניעת סבל מצעירות וצעירים, בעיקר דתיים, השוקלים ללכת ל"טיפול" המרה כמו גם יעלה את המודעות בנושא. בנוסף, בימים אלה נבנה אתר מתקדם ונגיש עם מידע מקצועי וברור על פרקטיקות ההמרה, כולל אפשרות לדווח על מקרים.
הפרקטיקות המכונות "טיפולי" המרה הן ניסיונות של גורמים אנטי להט"ביים להילחם בקהילה הגאה במסווה טיפולי, ובמחיר של גרימת נזק משמעותי לצעירים, לעיתים גם נוער, המגיעים בעיקר מרקע דתי. ה"טיפולים" מהווים סבל מתמשך, כאשר מטרת ה"טיפול" היא להביא את הצעירים להשתכנע כי אין להם תקווה לאושר בתור להט"בים, ואורח החיים הדתי שלהם לא יכול להתיישב עם נטייתם המינית. זאת, בנוסף לשיטות התנהגותיות הגורמות לאובדנות, שנאה עצמית ודיכאון, כך על פי מחקרים רבים בנושא. לא בכדי, הכריזו הגופים המקצועיים הרלוונטיים בישראל ובעולם המערבי (בתחומי הרפואה, הפסיכולוגיה, העבודה הסוציאלית והפסיכיאטריה) ש"טיפולי" המרה מזיקים, אינם יעילים (לא משנים בפועל דבר) ומתבצעים בשיטות לא אתיות וארכאיות.
בישראל עוסקים כיום חמישה ארגונים בהמרה, ופרט להם סוכני המרה רבים אחרים עושים זאת באופן פרטי. מדינות רבות כבר אסרו על "טיפולי" המרה בחוק, אולם בישראל התחום נותר פרוץ לחלוטין.
המרכז למאבק בהמרה הוא חלק בלתי נפרד מהפרויקטים הרבים של ארגון חברותא העוסקים שנים במאבק ב"טיפולי" ההמרה באמצעות העלאת המודעות לנושא בשיח הציבורי, הבאת עדויות של ניצולי הפרקטיקה וקידום מעורבות חברי כנסת ואישי ציבור, במטרה לקדם חקיקה האוסרת על ההמרה להתרחש ולמגר סופית את הפרקטיקה.
חבר מועצת העיר איתי פנקס ארד, מחזיק תיק הלהט"ב של עיריית תל אביב- יפו: "אי אפשר לעמוד בצד בזמן שלהט"בים, ביניהם נערים ונערות רבים, נפגעים מאלימות והתעללות ב'טיפולים' עם שם מכובס. החוק שעבר בכנסת בקריאה טרומית ביולי 2020 היה צעד בדרך הנכונה, אבל החקיקה לא הושלמה לצערנו. מדובר בדיני נפשות מפני שעם אלימות פיזית או בלעדיה, עם הכשרה פסיכולוגית או בלעדיה, כל מכבש לחצים על אדם צעיר לשנות את מי שהוא יכול לשבור את רוחו ואותו. בתל אביב-יפו ומחוץ לה חיים היום צעירים וצעירות רבים שהצליחו להוציא את עצמם מהזוועה הזאת ולספר את סיפורם, וארגון חברותא מכיר ומלווה באופן צמוד רבים מתוכם. ביחד, יש לנו את היכולת להוביל שינוי חברתי כפי שאף זרוע של המדינה או רשות מקומית לא עשתה לפנינו. לספק מידע מקצועי ונגיש, להיות הכתובת הראשונה לנפגעות ונפגעים, לרכז עדויות, לדווח על 'מטפלים' מסוכנים. לפעילות המרכז ב-2021 כבר אושר תקציב עירוני בגובה 25 אלף שקלים".
יו"ר חברותא, שי ברמסון, ניצול "טיפולי" המרה בעצמו, אמר: "מרגש לראות שעיריית תל אביב-יפו הרימה את הכפפה בהקמת המרכז, שבראש ובראשונה יסייע לרבים וימנע נזק מלהט"בים דתיים בעיקר, אולם לא רק. בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר קבלה של להט"בים בציבוריות הישראלית, אך יחד עם זאת החל גל שנאה והסתה נגדנו ונגד המשפחות שלנו. כחלק מהגל הזה גם סוכנויות ההמרה הרימו ראש. תל אביב-יפו הפכה בשנים האחרונות, בנוסף לירושלים, למוקד עבור להט"בים דתיים, בין אם כאלה שגרים בגוש דן בכלל ועיקר פעילותם החברתית בתל אביב, ובין אם כאלה ש"נמלטו" אליה מרחבי הארץ. הפעילות של "חברותא" בעיר גדלה מאוד, ואני שמח שהעירייה תומכת במיזם החשוב הזה", אמר שי ברמסון. "לצערנו קל מאוד ליפול על "מטפלים" מסוכנים בחיפוש פשוט בגוגל, שכל מטרתם היא לשנות את הנטיה המינית של המטופל, גם במחיר פגיעה בו. אנו מקווים שפעילות המרכז תסייע רבות ותוריד באופן דרסטי את אלפי הלהט"בים שנופלים לתרמית ההמרה בכל שנה".