fbpx

I believe im gay – האם להט”בים דתיים יכולים לחיות בשלום עם שתי הזהויות?

סדרת הצילומים I BELIEVE I AM GAY של הצלמות הדס איצקוביץ ואניה ואן ליט, זוג בסטודיו ובחיים, מציגה להטב"ים דתיים החיים בהולנד, נוצרים, יהודים, מוסלמים, בודהיסטים והינדים, ואת הדרך בה הלהט"ביות והדת בה הם מאמינים משתלבות בחייהם
Ibelieveimgay

הדיסוננס בין הזהות הלהט”בית לבין האמונה הדתית הוא נושא מדובר מאד בישראל. אך השיח בשאלה האם אפשר להיות להט”ב ודתי אינה ייחודית רק לנו.

הדס איצקוביץ ואניה ואן ליט, זוג צלמות המתגוררות באמסטרדם, ביקשו לשאול את אותה שאלה עבור הלהט”בים הדתיים החיים בהולנד. האם בהולנד, שהכריזה על עצמאות מדת עבור כל תושביה כבר במאה ה-16 והייתה הראשונה לאשר נישואים גאים בשנת 2001, יכולים להט”בים דתיים לחיות בשלום עם שתי הזהויות?

“עניין אותנו לחקור האם הרוח ההולנדית של פתיחות וסובלנות מאפשרת ללהט”בים של היום את החופש לחיות בשלום עם הזהות שלהם בתוך הסביבה השמרנית של הדת שלהם?” הן מסבירות, “כאמניות לסביות, וחלק מקהילת הלהט”ב לא הכרנו להט”בים דתים מהסביבה שלנו, והיינו צריכות לאתר אותם עבור הצילומים. בסוף מצאנו 37 להט”בים דתיים נוצרים, יהודים, מוסלמים, בודהיסטים והינדים. בחרנו ליצור פורטרטים קלאסיים בהן תשומת הלב ניתנת ליחסים בין המצולם לבין הדת שלו”.

סדרת הצילומים שיצרו השתיים, הנושאת את השם I BELIEVE I AM GAY מורכבת מ- 37 פורטרטים של להטב”ים דתיים החיים בהולנד, בהם נוצרים, יהודים, מוסלמים, בודהיסטים והינדים, ליברלים ושמרנים, צעירים ומבוגרים, וכן מנהיגי קהילות כמו רבנים וכמרים.


Erwin, Jewish | © Hadas Itzkovitch and Anya van Lit – I BELIEVE I AM GAY

Moses, Catholic | © Hadas Itzkovitch and Anya van Lit – I BELIEVE I AM GAY

סדרת הצילומים הוצגה לראשונה בשנת 2015 במוזיאון התנ”ך באמסטרדם, וזכתה לביקורות נלהבות גם מצד המבקרים הדתיים שצפו בה. בימים אלו היא מגיעה לישראל במסגרת פסטיבל PHOTO IS:RAEL, פסטיבל הצילום הבינלאומי שיתקיים זו השנה החמישית בתאריכים 23 בנובמבר–2 בדצמבר 2017, במתחם מידטאון תל אביב.

שתיכן אתאיסטיות, מדוע בחרתן בנושא כמו דת ולהט”ב?
“בדיוק גלל שאנחנו אתאיסטיטות ולא הייתה לנו היכרות מוקדמת עם קבוצות הלהט”בים הדתיים היינו מאד סקרניות כיצד השניים הולכים ביחד, והאם אתה יכול להיות להט”ב ודתי? בתחילת המחקר שלנו מצאנו מנהיג להט”בי נוצרי והוא חיבר אותנו עם קבוצות להט”בים דתיים נוצרים, מוסלמים ויהודים. המסקנה שלנו מהפרויקט היא שהדת בתוך קהילת הלהט”ב מחברת בין אנשים ומביאה קבוצות של להט”בים יהודים, נוצרים ומוסלמים לעבוד יחד, כמו למשל סירת הגאווה המשותפת במצעד הגאווה באמסטרדם בשנת 2016, שעליה היו מצולמים שלנו מכל הדתות. הסדרה הזו מייצגת מאד את הפתיחות של הולנד, למרות שאנו לא טוענות שהכל מושלם. להט”בים דתיים עדיין מתמודדים עם קשיים בקהילות שלהם לצאת מהארון, ולהתקבל, ויש סיפורים של הצלחות ושל מאבקים במידה שווה”.

מה המסר שאתן רוצות להעביר באמצעות הפרויקט?
“בעבודות שלנו אנו תמיד עוסקות בקשר בין האינדיבידואל לבין החברה המודרנית, ובתוך זה מנסות להדגיש את הנראות הלהטב”ית ואת המקום של הלהט”בים בתוך המרקם החברתי. אנחנו מדגישות את המקום של הלהט”בים בכל עמודי התווך של החברה. בסדרה הזו למשל אנו מציגים את הדת כאחד מעמודי התווך של החברה ומראים שהלהט”בים הם חלק אינטרלי ממנה. בעבודה אחרת שלנו הצגנו פורטרטים של קציני משטרה במדים מ-14 מדינות שונות, ושמנו דגש על הנראות של להט”בים בכוחות אכיפת החוק, עמוד תווך חשוב נוסף של החברה שלנו”.

עוד בנושא:  גשרים – מופע שעושה חשק לעוד

Yacha, Protestant | © Hadas Itzkovitch and Anya van Lit – I BELIEVE I AM GAY

Wielie, Reverend-Protestant | © Hadas Itzkovitch and Anya van Lit – I BELIEVE I AM GAY

שתי השקפות עולם שמסתכמות בתמונה סופית אחת

הדס ואניה הן זוג בסטודיו וגם מחוצה לו. הן נפגשו בשנת 2009 בתערוכה שנערכה בניו יורק והוקדשה לאמנים להט”בים, אליה הוזמנו, כל אחת בנפרד, על מנת להציגכ את עבודותיהן.

“התאהבנו ומהר מאד הפכנו לזוג”, הן מספרות, “באותו הזמן היינו שתינו עסוקות בפרויקטים חדשים ומצאנו את עצמנו עוזרות אחת לשניה. שתינו הרגשנו שהמעורבות שלנו בפרויקט של האחרת מעשירה ומפרה אותנו, מה שהוביל לרעיון ליצור פרויקט משותף”.

האם הגישות של שתיכן התאימו לעבודה משותפת?
“העבודות הקודמות של אניה היו יותר דוקומנטריות, בעוד הדס נהגה לביים את אובייקטי הצילום שלה. המטרה שלנו הייתה ליצור שפה משותפת שתשלב את השתיים. אנו נוטות לעבוד עם מצולמים שעל פניו דורשים גישה תיעודית, אבל מביימים את התמונה בסטודיו או בלוקיישן חוץ, כשאנחנו משתמשים ב”אנשים אמיתיים” בתור המודלים שלנו. זו היתה הסדרה הראשונה שיצרנו יחד ולשמחתנו היא מאד מצליחה”.

איך זה לעבוד יחד כזוג?
“שיתוף הפעולה בינינו הוא חלק בלתי נפרד משגרת היומיום שלנו. ומלווה אותנו בבית ובסטודיו, בכל יום מחדש. שיטת העבודה שלנו מבוססת על שוויון, ושתינו לוקחות חלק שווה בכל שלבי תהליך היצירה – מכתיבת הקונספט, דרך ההפקה ועד למסגור התמונות. אנחנו אוהבות לעבוד יחד. זה הדבר הכי מעורר השראה ומאתגר ליצור ולהסתכל על העולם שמסביבנו בארבע עיניים, בשתי השקפות עולם, שמסתכמות בתמונה סופית אחת”.

שתי השקפות עולם, שמסתכמות בתמונה סופית אחת | הדס איצקוביץ ואניה ואן ליט, דיוקן עצמי

את הצילומים של הסדרה תוכלו לראות החל מיום חמישי במסגרת פסטיבל הצילום PHOTO IS:RAEL שיתקיים בתאריכים 23 בנובמבר–2 בדצמבר 2017, במתחם מידטאון תל אביב.

פסטיבל הצילום הבינלאומי הפך זה מכבר למוסד אמנות מוכר וידוע, המקבל בשעריו מדי שנה עשרות אלפי מבקרים, במסגרתו מוצגות עבודותיהם של למעלה ממאתיים צלמים בינלאומיים מובילים. הפסטיבל שם לעצמו למטרה לתת במה לקידום ערכי העמותה הכוללים בין היתר חדשנות בצילום, פעילות חברתית רחבה ומגוונת וכן בניית גשרים בינלאומיים דרך שפת הצילום, והוא מתקיים ביוזמת עמותת פלטפורמה, חברה עצמאית לתועלת הציבור (חל״צ) הפועלת ללא מטרת רווח, אשר פעיליה הם פילנתרופים, צלמים, אמנים ופעילים חברתיים העושים למען הקהילה בהתנדבות על מנת לקדם את החזון של ״חברה טובה יותר דרך שפת הצילום״.

עוד במסגרת הפסטיבל יקיימו הדס איצקוביץ ואניה ואן ליט שני מפגשי שיח גלריה, ב-25.11 וב-2.12 בשעה 16:00, בהם ישוחחו על סדרת הצילומים ועל תהליך היצירה שלהן כזוג צלמות לסביות.

רוצה לקרוא עוד?

תגובות

השארת תגובה

אתר WDG לא יפרסם תגובות המפרות את תנאי השימוש של האתר, לרבות תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון מבזה או פוגעני.

אתר אחד לכל ההומואים הלסביות הביסקסואלים הטרנס* הקווירים הביסקסואליות הא-מיניים הפאנסקסואליות הפוליאמורים הלהט"ב

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן