Pre-Exposure Prophylaxis | NIAID | CC BY 2.0
משרד הבריאות החליט לאשר את השימוש בקבוצת תרופות מסוג PrEP המצמצמות את סיכויי ההידבקות בנגיף ה-HIV שגורם למחלת האיידס.
כך, לאחר מאמץ ארוך ומשותף של הוועד למלחמה באיידס והחברה לבריאות להט"ב, שפעלו לאישור השימוש בPrEP בישראל, הפכה ישראל למדינה השישית בעולם המאפשרת שימוש בהתווית המניעה, יחד עם ארה"ב, צרפת, נורבגיה, קנדה ובלגיה.
התרופות שאושרו לשימוש על ידי משרד הבריאות הן "טרובדה" של חברת "גיליאד" והתרופה הגנרית "אמטריביר" של "טבע". התרופות, המשמשות כיום בישראל כחלק מהטיפול התרופתי המשולב לנשאי HIV, ינתנו כעת גם על ידי קופות החולים לאנשים שאינם נשאי HIV, המעוניינים בטיפול מניעתי להקטנת הסיכוי להדבק בנגיף.
מדובר בבשורה בריאותית של ממש, במיוחד לקבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר להידבקות, בין היתר, בשל קיום יחסי מין ללא הגנה – מאחר ונטילת התרופה, בהלימה להוראות הרופא ובהיענות מלאה לטיפול, מפחיתה באופן דרסטי את הסיכון להדבקה, עד שכמעט ואינו קיים כלל.
הבשורה הפחות טובה היא עלותה הגבוהה של התרופה, הנעה סביב 2000 ש"ח בחודש, זאת מאחר שהתרופה עדיין לא כלולה בסל התרופות כטיפול מונע. עובדה זו מהווה חסם מסוים לרכישת התרופה, ואולי אף מעלה את הסיכוי שהמשתמשים בתרופה כטיפול מונע לא יתמידו בטיפול לאורך זמן בשל עלותו. בוועד למלחמה באיידס כבר מסמנים את השלב הבא במאבק – הכנסת התרופה לסל התרופות על מנת לצמצם את עלותה, כך שלא יהיו מחסומים כלכליים בפני אלה הזקוקים לה.
"אישור הרישום ל-PrEP בישראל הוא בשורה מהפכנית לקבוצות הסיכון בהידבקות ב-HIV", אמר ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, "הוועד למלחמה באיידס בשיתוף החברה לבריאות הלהט"ב והחברה לרפואת האיידס פעלו לקידום הנושא בישראל וגאים בהצלחת המהלך לטובת אלפי ישראלים הנמצאים כיום בקבוצות הסיכון, וזאת למניעת הדבקות בקבוצות בסיכון גבוה, ולצד אמצעי מניעה אחרים, ובמרכז הקונדום".
בחברה לרפואת להט"ב ברכו על האישור החדש אך ביקשו להדגיש כי מדובר בצעד ראשוני. "לצערנו הצעד עדיין חסר משמעות לקהילה" אמר ד"ר גל וגנר מהחברה לרפואת להט"ב, "מכיוון שתרופה עדיין אינה זמינה בעלות סבירה לקהל הרחב הרי שאין לנו הרופאים אפשרות מעשית לרשום אותה לטיפול במי שנמצא בסיכון גבוה להדבקות ב hiv. החברה לרפואת להט״ב ביחד עם החברה לאיידס והועד למלחמה באיידס ממשיכים לפעול מול גורמים שונים במטרה שהתרופה תהיה זמינה בישראל במחירים סבירים. חשוב להזכיר כי מי שלוקח את התרופה היום באמצעות הזמנתה מחו״ל יהיה במעקב רפואי מסודר על ידי רופאה או רופא המתמצאים בתחום על מנת למנוע נזקים אפשריים".
טרם הינתן האישור ל-PrEP, בישראל ניתנה התרופה רק כהתוויה טיפולית, זאת לאחר שנגיף ה-HIV כבר נמצא בגופו של האדם. מי שביקש להשתמש בתרופה, כאמצעי מניעתי (PrEP) נאלץ לרכוש אותה באופן פיראטי ובלתי חוקי באינטרנט, אך תוך חשש מנטילת תרופה מזויפת שעלולה לסכן את הבריאות או לא להשיג את ייעודה במניעת הידבקות.
ההתוויה החדשה שאושרה על ידי משרד הבריאות תאפשר לקבוצות הסיכון ליטול את הטיפול המניעתי מבעוד מועד, ובכך תסייע במאבק הנחוש והארוך של הועד למלחמה באיידס וארגוני הבריאות והקהילה להפחתת שיעורי ההידבקות הגבוהים בישראל, הנאמדים ב-450 איש בשנה בממוצע בשנים האחרונות, בהן בכל יום בממוצע נשא חדש מצטרף לקהילת נשאי ה-HIV בישראל.
למרות האישור, חשוב לדעת כי הטיפול אינו מיועד לכולם. התרופה תינתן במרשם רופא בלבד, בשילוב עם אמצעי מניעה נוספים ועל המטופל מוטלת החובה לקבל הסבר על מחלות מין אחרות, אשר מועברות באמצעות יחסי מין לא מוגנים ולבצע מעקב שוטף אצל הרופא המטפל. חוברות הדרכה למטפל ולמטופל יחולקו במעמד הנפקת המרשם על ידי הרופא המטפל למטופלים הרלוונטיים.
[interaction id="583dcc4dc00d50ed1808e1d6"]