fbpx

מגיע לנו

האם עליי לשלם ביטוח לאומי במידה ובת הזוג שלי עובדת ואני לא, כיצד רושמים את שני בני הזוג בתור אבות של הילד והאם זוג נשוי צריך לעבוד בבית דין רבני לאחר הפרידה? | הכירו את הזכויות שהמדינה נותנת לנו (ואת אלה שלא)
couple-1733996_640
pixabay | cc0

במרבית התחומים, להט”בים זכאים לכל הזכויות כמו סטרייטים. עם זאת ישנם כמה חידודים הייחודיים לחברי הקהילה, אותם כדאי מאוד להכיר, כי הם יכולים להיות שווים לא מעט כסף.

חתונה וגירושים

זוגות הבוחרים להתחתן בארץ, צריכים לדעת כי לבעלי האולמות אסור להפלות אותם על רקע נטייתם המינית.

זוגות מאותו מין שהתחתנו בארץ לא יכולים להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין. זוגות חד מיניים יכולים להירשם במשרד האוכלוסין כ’נשואים’, במידה והתחתנו במדינה המכירה בנישואין חד מיניים, ולפקיד הרישום אסור לסרב לשינוי רישום המצב האישי. יחד עם זאת, לשינוי הסטטוס אין תוקף משפטי של ממש, ולכן כדאי לדעת כי שינוי הסטטוס לא יאפשר ביצוע הליך פונדקאות בארץ.

אם אתם רשומים כנשואים ומעוניינים להתיר את הקשר, ולמחוק את הרישום בתעודת הזהות ובמרשם האוכלוסין, אתם יכולים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. זאת בניגוד לזוגות סטרייטים שיכולים להתגרש אך ורק בבית הדין הדתי הרלוונטי לדתם, גם אם התחתנו בנישואים אזרחיים.

הורות

כאשר אחת מבנות הזוג יולדת, יכולה בת זוגה להירשם במרשם האוכלוסין כהורה של הילד למרות שאין לה קשר גנטי אליו, וזאת ללא צורך בהליך אימוץ. לשם כך עליהן לפנות לבית המשפט על מנת לקבל “צו הורות פסיקתי”. זאת, בניגוד לזוג סטרייטי, שאינו צריך לפנות לבית המשפט. חלק מבתי המשפט מעניקים צו זה ללא עריכת תסקיר של עובד סוציאלי.

זוג גברים שהביאו לעולם ילד בפונדקאות בחו”ל, ושניהם נרשמו כהוריו בתעודת הלידה במדינה שבה ביצעו את ההליך, יוכלו להירשם כהוריו של הילד באמצעות הליך דומה, בתנאי שהוכיחו קשר ביולוגי של אחד מהם לילד.

בשביל לממש חלק מהזכויות האלו, ייתכן ותצטרכו להציג ראיות כי אתם מנהלים חיי זוגיות.

החוק בישראל קובע כי רק זוגות סטרייטים יכולים לאמץ ילד שאינו של אחד מהם. בשנת 2008 הנחה היועץ המשפטי לממשלה שלא לפסול את האפשרות לאימוץ בידי בני זוג מאותו מין, אם טובת הילד תומכת בכך, אולם בשנה שעברה הודיעה המדינה לבג”ץ כי היא תומכת במתן עדיפות לאימוץ בידי זוגות הטרוסקסואלים.

בדומה לסטרייטים, זוגות מאותו מין זכאים לחופשת לידה ולתשלום דמי לידה בהתאם לוותק שלהם בעבודה ומשך התקופה שבה שולמו עבורם דמי ביטוח לאומי. בני הזוג גם יכולים לחלוק את החופשה ביניהם.

ביטוח לאומי

הורים מאותו מין, כולל זוגות גברים שהביאו ילד בפונדקאות חו”ל, זכאים לקבל קצבת ילדים מהמוסד לביטוח לאומי ונקודות זיכוי ממס הכנסה בדומה לזוגות הסטרוסקסואלים. אצל זוגות סטרייטים האישה מקבלת באופן אוטומטי את קצבת הילדים ואת נקודות הזיכוי ממס הכנסה ואילו הגבר מקבל את נקודות הזיכוי עד גיל 5; אצל זוגות מאותו מין יש אפשרות לבחור מי מבני הזוג יקבל את קצבת הילדים, ובהתאם לכך יקבל כל אחד מהם את נקודות הזיכוי הרלוונטיות ממס הכנסה. גם במידה וההורים נפרדים, הם יהיו זכאים לנקודות זיכוי כמו הורים גרושים.

בקרב בנות זוג מאותו מין, כאשר אישה שאינה עובדת אך בת זוגה עובדת, היא זכאית לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ופטור מתשלום דמי ביטוח בריאות, בדומה לעקרת בית הנשואה לגבר עובד.


הכותב, עו”ד שרון הורנשטיין, הוא העורך הראשי של אתר כל זכות


פורסם במוסף הכלכלה הגאה של The Marker ואתר WDG. לצפיה במגזין המלא

רוצה לקרוא עוד?

תגובות

השארת תגובה

אתר WDG לא יפרסם תגובות המפרות את תנאי השימוש של האתר, לרבות תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון מבזה או פוגעני.

אתר אחד לכל ההומואים הלסביות הביסקסואלים הטרנס* הקווירים הביסקסואליות הא-מיניים הפאנסקסואליות הפוליאמורים הלהט"ב

Copyright 2024 © All rights Reserved

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן